preskoči na sadržaj
Vijesti

Sjećanje na žrtve Vukovara u našoj školi

  

Danas smo se u našoj školi prisjetili žrtava rata u Vukovaru. Tom su prilikom, nakon što ih je učitelj povijesti uveo u temu, učenici osmog razreda na satu povijesti gledali edukativan dokumentarni film o stradanju Vukovara u Domovinskom ratu. Također, na satu su hrvatskog jezika učenici obrađivali književnu ostavštinu vukovarskog heroja Siniše Glavaševića.


Iako su im to naglasili i ostali učitelji, posebnu su odgojnu dimenziju povodom skorašnjeg odlaska u Vukovar učenici dobili od svoje razrednice i školske pedagoginje. Naime, misija je škole da učenike priprema za buduće mirotvorstvo i suživot sa svojim susjedima. Stoga smo učenicima naglasili da ćemo prilikom odlaska u Vukovar biti primjer dobre prakse i nećemo dozvoliti izljeve predrasuda ili mržnje ni na kojoj osnovi. Toliko smo dužni našem „gradu heroju“. Dan smo završili posjetom klenovničkom groblju gdje smo položili svijeće žrtvama Vukovara čitajući prigodne riječi Vlade Gotovca:

„Kad bi generali imali obitelj, kad bi generali imali djecu, kad bi generali imali bližnje, tada ne bi zaposjeli ovu našu zgradu. Ali generali nemaju nikoga, ja vas uvjeravam! Jer onaj tko tuđu djecu ubija - nema djece, jer onaj tko tuđe majke ucviljuje - nema majke; jer onaj tko tuđe domove ruši - nema doma. Generali zato moraju znati da na ovoj zemlji za njih nema ni majki, ni djece, ni domova! Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca! Sramit će ih se njihova djeca, jer su izgubili ljubav. Sramit će ih se njihove žene jer su bili ubojice tuđe djece. Sramit će ih se njihove obitelji jer su uništavali tuđe obitelji.“

Ž.M.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: ANITA HUSNJAK   datum: 15. 11. 2017.

Dokumenti

Školski dokumenti

Stručna vijeća i odbori

Natječaji
 • Natječaji

Jelovnik


E-dnevnik za učenike i roditelje


Korisni linkovi
Školstvo

Novosti


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 9. 2010.

Ukupno: 324267
Ovaj mjesec: 2300
Ovaj tjedan: 48
Danas: 48

Tražilica

 


DUZS
preskoči na navigaciju