U petak, 16. svibnja, učenici sedmih i osmih razreda naše škole i OŠ Donja Voća sudjelovali su
na popularnoj znanstvenoj manifestaciji Dan i noć na PMF-u u Zagrebu. U pratnji svojih
učiteljica Mateje Smiljane i Sanje Oreški Držaić, učenici su posjetili Prirodoslovno-matematički
fakultet te istražili svijet matematike i kemije kroz brojne interaktivne radionice.
Na Matematičkom odsjeku okušali su se u matematičkoj potjeri, igrali matematički bingo,
izrađivali origami, putovali "matematikom po svijetu" i otkrili kako su računali stari Egipćani.
Naučili su osnove kriptografije te kroz zabavne aktivnosti saznali kako se matematika
primjenjuje u svakodnevnom životu.
Na Kemijskom odsjeku prošetali su stvarnim laboratorijima te se oduševili kemijskim
"čarolijama". Upoznali su svijet boja kroz bojanje plamena, proučavanje cvijeća i svjetlucanje
krijesnica. Vidjeli su kako se može dobiti “zlato”, stvarali kristale neobičnih oblika i boja, gledali
kako gore mjehurići sapunice, proizvodili električnu energiju iz voća i otkrivali svojstva
organskih spojeva. Sve to pokazalo im je koliko je kemija prisutna u svakodnevnom životu i
koliko može biti uzbudljiva.
Ova terenska nastava bila je sjajna prilika da učenici kroz igru, pokuse i istraživanje na kreativan
i zanimljiv način zavire u svijet prirodnih znanosti te otkriju koliko su one uzbudljive, korisne i
primjenjive u svakodnevnom životu.
Znanost je zabavna, korisna i svuda oko nas – a naši su je učenici itekako doživjeli!

U sklopu obilježavanja Tjedna školskog doručka, učenici 6. razreda naše škole
sudjelovali su u kulinarskom natjecanju Masterchef. Prije samog natjecanja održana je
pripremna radionica na kojoj su učenici učili o važnosti doručka, njegovoj ulozi kroz
povijest, što čini zdravi i uravnoteženi doručak te koje namirnice daju energiju potrebnu
za uspješno savladavanje školskih izazova.
Učenici su bili podijeljeni u četiri skupine. Svaka skupina odabrala je svog vođu – chefa,
čija je odgovornost bila prezentirati osmišljeno jelo. Njihov zadatak bio je: osmisliti,
pripremiti, atraktivno poslužiti i predstaviti zdravi doručak.
Na tanjurima se moglo pronaći zaista svega – od domaćih jaja i špeka, preko vafla i
zobenih palačinki, pa sve do smoothieja i namaza od avokada. Posebna pažnja posvećena
je tome da doručak bude prikladan i za učenike s dijabetesom.
O pobjedniku je odlučivao stručni žiri u sastavu: ravnatelj škole, učiteljica prirode Mateja
i razrednica Josipa. Kriteriji ocjenjivanja bili su jasno određeni – nutritivna vrijednost,
izgled i prezentacija te timski rad. Iako su sve ekipe pokazale iznimnu kreativnost i trud,
pobjedu je odnijela ekipa „Zagorske kuharice“ sa svojom neobičnom zdjelicom jogurta s
orašastim plodovima i svježim voćem.
Pobjednici su nagrađeni zdravim poklon paketom, a svi sudionici dobili su pohvale za
odličan rad, timski duh i maštovitost.
Osim što su učenici uživali u zajedničkom kuhanju i učenju, projekt je promicao zdrave
prehrambene navike, razvijao suradnju i odgovornost, ali i pokazao kako doručak može
biti zdrav, ukusan i zabavan.
„Doručak je najvažniji obrok u danu – on ne hrani samo tijelo, nego i energiju, osmijeh i
dobar početak svakog školskog dana.“