Osnovna škola grofa Janka Draškovića Klenovnik uključena je u program međunarodne Eko škole od školske godine 2009./2010. Školske godine 2023./2024. škola je stekla dijamantni status. Tijekom školske godine provodile su se mnogobrojne aktivnosti poput sastanka Eko odbora, radova u školskom vrtu, sudjelovanja učeničke zadruge na županijskoj smotri s temom Izrada ukrasne cementne posude za cvijeće, sudjelovanje u eTwinning projektu „Be ECO, be COOL“  (za provedeni projekt ostvaren je  Quality label koji dodjeljuje međunarodna eTwinning zajednica za kvalitetu projekta). Provodile su se ekološke teme u redovnoj nastavi i izvannastavnim aktivnostima, obilježavali su se ekološki datumi, napravljena je solarna elektrana na krovu škole, uređivao se okoliš škole sadnjom cvijeća i stabala, mladi planinari aktivno su boravili u prirodi i promovirali ekološke vrijednosti. Povodim Svjetskog dana voda realiziran je Eko tjedan. 

U sklopu obilježavanja Tjedna školskog doručka, učenici 6. razreda naše škole
sudjelovali su u kulinarskom natjecanju Masterchef. Prije samog natjecanja održana je
pripremna radionica na kojoj su učenici učili o važnosti doručka, njegovoj ulozi kroz
povijest, što čini zdravi i uravnoteženi doručak te koje namirnice daju energiju potrebnu
za uspješno savladavanje školskih izazova.
Učenici su bili podijeljeni u četiri skupine. Svaka skupina odabrala je svog vođu – chefa,
čija je odgovornost bila prezentirati osmišljeno jelo. Njihov zadatak bio je: osmisliti,
pripremiti, atraktivno poslužiti i predstaviti zdravi doručak.
Na tanjurima se moglo pronaći zaista svega – od domaćih jaja i špeka, preko vafla i
zobenih palačinki, pa sve do smoothieja i namaza od avokada. Posebna pažnja posvećena
je tome da doručak bude prikladan i za učenike s dijabetesom.
O pobjedniku je odlučivao stručni žiri u sastavu: ravnatelj škole, učiteljica prirode Mateja
i razrednica Josipa. Kriteriji ocjenjivanja bili su jasno određeni – nutritivna vrijednost,
izgled i prezentacija te timski rad. Iako su sve ekipe pokazale iznimnu kreativnost i trud,
pobjedu je odnijela ekipa „Zagorske kuharice“ sa svojom neobičnom zdjelicom jogurta s
orašastim plodovima i svježim voćem.
Pobjednici su nagrađeni zdravim poklon paketom, a svi sudionici dobili su pohvale za
odličan rad, timski duh i maštovitost.
Osim što su učenici uživali u zajedničkom kuhanju i učenju, projekt je promicao zdrave
prehrambene navike, razvijao suradnju i odgovornost, ali i pokazao kako doručak može
biti zdrav, ukusan i zabavan.
„Doručak je najvažniji obrok u danu – on ne hrani samo tijelo, nego i energiju, osmijeh i
dobar početak svakog školskog dana.“

Skip to content