Učenici su 5.3. i 10.3.2025. sudjelovali na radionicama u Lori centru.
Lori centar je Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u
STEM području
Centar s tzv. Newton sobama u kojima se na privlačan, inspirativan, interaktivan,
digitaliziran i neposredan način održavaju obrazovni programi iz područja znanosti,
tehnologije, inženjerstva i matematike.
Newton sobe nisu obične učionice i ne zamjenjuju školu. One su mjesta učenja kroz
zabavu, znanja kroz eksperimentiranje, otkrića kroz praktično rješavanje problema i to
sve uz stručno vodstvo učiteljica i učitelja.
LORI Newton sobe nude obrazovne programe iz čak 9 STEM modula, a naši učenici
su sudjelovali u:
5.RAZRED: Roboti i opseg (matematički modul koji spaja matematiku, geometriju i
učenje strateškog planiranja u rješavanju problema).
6.RAZRED: Traži i spasi (matematika i roboti spašavaju živote kroz programiranje
varijabli, uvjeta i petlji).
7.RAZRED: Istražujemo energiju (učenici se bave različitim oblicima prijenosa
energije, istražuju potencijalnu i kinetičku energiju).
8. RAZRED: Na krilima brojeva (učenici se snalaze u pravoj zračnoj spasilačkoj misiji
zahvaljujući simulatorima letenja uz praktičnu primjenu matematičkih znanja).
Učenici su bili oduševljeni ovakvim načinom rada i učenja te vjerujemo da ćemo se

U sklopu obilježavanja Tjedna školskog doručka, učenici 6. razreda naše škole
sudjelovali su u kulinarskom natjecanju Masterchef. Prije samog natjecanja održana je
pripremna radionica na kojoj su učenici učili o važnosti doručka, njegovoj ulozi kroz
povijest, što čini zdravi i uravnoteženi doručak te koje namirnice daju energiju potrebnu
za uspješno savladavanje školskih izazova.
Učenici su bili podijeljeni u četiri skupine. Svaka skupina odabrala je svog vođu – chefa,
čija je odgovornost bila prezentirati osmišljeno jelo. Njihov zadatak bio je: osmisliti,
pripremiti, atraktivno poslužiti i predstaviti zdravi doručak.
Na tanjurima se moglo pronaći zaista svega – od domaćih jaja i špeka, preko vafla i
zobenih palačinki, pa sve do smoothieja i namaza od avokada. Posebna pažnja posvećena
je tome da doručak bude prikladan i za učenike s dijabetesom.
O pobjedniku je odlučivao stručni žiri u sastavu: ravnatelj škole, učiteljica prirode Mateja
i razrednica Josipa. Kriteriji ocjenjivanja bili su jasno određeni – nutritivna vrijednost,
izgled i prezentacija te timski rad. Iako su sve ekipe pokazale iznimnu kreativnost i trud,
pobjedu je odnijela ekipa „Zagorske kuharice“ sa svojom neobičnom zdjelicom jogurta s
orašastim plodovima i svježim voćem.
Pobjednici su nagrađeni zdravim poklon paketom, a svi sudionici dobili su pohvale za
odličan rad, timski duh i maštovitost.
Osim što su učenici uživali u zajedničkom kuhanju i učenju, projekt je promicao zdrave
prehrambene navike, razvijao suradnju i odgovornost, ali i pokazao kako doručak može
biti zdrav, ukusan i zabavan.
„Doručak je najvažniji obrok u danu – on ne hrani samo tijelo, nego i energiju, osmijeh i
dobar početak svakog školskog dana.“

Skip to content