Kako spakirati krizni ruksak? Naši učenici Prve pomoći sada znaju i pritom su se sjajno zabavili!

U petak, 25. svibnja, učenici naše škole i OŠ Donja Voća, polaznici izvannastavne aktivnosti Prva pomoć, zajedno s učiteljicom Matejom Smiljanec i knjižničarkom Draganom Belščak sudjelovali su na terenskoj nastavi u Zagrebu.

Posjetili su Edukacijski centar Crvenog križa gdje su se upoznali s poviješću Crvenog križa i različitim aktivnostima koje provodi.

Najzanimljiviji dio bila je radionica “Informirani, pripremljeni, zajedno!”, na kojoj su učenici učili kako sastaviti krizni ruksak „Set2Go“ za izvanredne situacije. U grupama su planirali koje namirnice, higijenske potrepštine, opremu i količine vode je važno imati pri ruci.

Za sudjelovanje dobili su diplome koje će ih dodatno motivirati da budu uvijek spremni.

Iako nas je pratila kiša, to nam nije pokvarilo dobro raspoloženje. Uživali smo u vožnji vlakom i tramvajem te šetnji gradom, puneći se novim znanjima i lijepim dojmovima.

Zahvaljujemo roditeljima na podršci i pomoći u realizaciji ove terenske nastave. Također upućujemo pohvale ljubaznim kondukterkama koje su se pobrinule da naše putovanje protekne što ljepše i ugodnije.

U sklopu obilježavanja Tjedna školskog doručka, učenici 6. razreda naše škole
sudjelovali su u kulinarskom natjecanju Masterchef. Prije samog natjecanja održana je
pripremna radionica na kojoj su učenici učili o važnosti doručka, njegovoj ulozi kroz
povijest, što čini zdravi i uravnoteženi doručak te koje namirnice daju energiju potrebnu
za uspješno savladavanje školskih izazova.
Učenici su bili podijeljeni u četiri skupine. Svaka skupina odabrala je svog vođu – chefa,
čija je odgovornost bila prezentirati osmišljeno jelo. Njihov zadatak bio je: osmisliti,
pripremiti, atraktivno poslužiti i predstaviti zdravi doručak.
Na tanjurima se moglo pronaći zaista svega – od domaćih jaja i špeka, preko vafla i
zobenih palačinki, pa sve do smoothieja i namaza od avokada. Posebna pažnja posvećena
je tome da doručak bude prikladan i za učenike s dijabetesom.
O pobjedniku je odlučivao stručni žiri u sastavu: ravnatelj škole, učiteljica prirode Mateja
i razrednica Josipa. Kriteriji ocjenjivanja bili su jasno određeni – nutritivna vrijednost,
izgled i prezentacija te timski rad. Iako su sve ekipe pokazale iznimnu kreativnost i trud,
pobjedu je odnijela ekipa „Zagorske kuharice“ sa svojom neobičnom zdjelicom jogurta s
orašastim plodovima i svježim voćem.
Pobjednici su nagrađeni zdravim poklon paketom, a svi sudionici dobili su pohvale za
odličan rad, timski duh i maštovitost.
Osim što su učenici uživali u zajedničkom kuhanju i učenju, projekt je promicao zdrave
prehrambene navike, razvijao suradnju i odgovornost, ali i pokazao kako doručak može
biti zdrav, ukusan i zabavan.
„Doručak je najvažniji obrok u danu – on ne hrani samo tijelo, nego i energiju, osmijeh i
dobar početak svakog školskog dana.“

Skip to content