Vrijedni učenici šestog razreda su pokazali još jednom kako briga za okoliš može biti zabavna
i korisna. Uz vodstvo spremačica te učiteljice Snježane, učenici su u srijedu, 14. svibnja
vrijedno sadili cvijeće u cvjetnjaku oko fontane, u eko vrtu i u „žardinjerama“ oko škole.
Poseban naglasak stavljen je na sadnju trajnica, koje će, uz odgovarajuću brigu, uskoro
davati nove sadnice. Time će učenici moći proširiti cvjetne gredice i dodatno uljepšati školsko
dvorište.
Ova akcija dio je kontinuiranih aktivnosti naših učenika kojima se promiče održivi razvoj,
odgovornost prema prirodi i timski rad. Šestaši, puni entuzijazma i želje za učenjem, još su
jednom dokazali da se i malim koracima može puno postići.
Školski okoliš sada krase novi cvjetni kutci, a učenici s ponosom gledaju rezultate svog truda
– znajući da ljepota prirode raste upravo zahvaljujući njihovim rukama.

U sklopu obilježavanja Tjedna školskog doručka, učenici 6. razreda naše škole
sudjelovali su u kulinarskom natjecanju Masterchef. Prije samog natjecanja održana je
pripremna radionica na kojoj su učenici učili o važnosti doručka, njegovoj ulozi kroz
povijest, što čini zdravi i uravnoteženi doručak te koje namirnice daju energiju potrebnu
za uspješno savladavanje školskih izazova.
Učenici su bili podijeljeni u četiri skupine. Svaka skupina odabrala je svog vođu – chefa,
čija je odgovornost bila prezentirati osmišljeno jelo. Njihov zadatak bio je: osmisliti,
pripremiti, atraktivno poslužiti i predstaviti zdravi doručak.
Na tanjurima se moglo pronaći zaista svega – od domaćih jaja i špeka, preko vafla i
zobenih palačinki, pa sve do smoothieja i namaza od avokada. Posebna pažnja posvećena
je tome da doručak bude prikladan i za učenike s dijabetesom.
O pobjedniku je odlučivao stručni žiri u sastavu: ravnatelj škole, učiteljica prirode Mateja
i razrednica Josipa. Kriteriji ocjenjivanja bili su jasno određeni – nutritivna vrijednost,
izgled i prezentacija te timski rad. Iako su sve ekipe pokazale iznimnu kreativnost i trud,
pobjedu je odnijela ekipa „Zagorske kuharice“ sa svojom neobičnom zdjelicom jogurta s
orašastim plodovima i svježim voćem.
Pobjednici su nagrađeni zdravim poklon paketom, a svi sudionici dobili su pohvale za
odličan rad, timski duh i maštovitost.
Osim što su učenici uživali u zajedničkom kuhanju i učenju, projekt je promicao zdrave
prehrambene navike, razvijao suradnju i odgovornost, ali i pokazao kako doručak može
biti zdrav, ukusan i zabavan.
„Doručak je najvažniji obrok u danu – on ne hrani samo tijelo, nego i energiju, osmijeh i
dobar početak svakog školskog dana.“

Skip to content