I ove godine vrata naše škole bila su otvorena za još jednu Večer matematike, projekt HMD-a koji kroz razne interaktivne radionice potiče pozitivan stav o matematici te kroz razne igre otkriva zabavnu stranu matematike. Uz Večer matematike organizirali smo i Večer STEM-a kako bi učenike zainteresirali za učenje otkrivanjem kroz raznolike pokuse i logičke igre. Stoga, u četvrtak, 7. prosinca u 17 sati u našoj su školi učenike nižih i viših razreda te njihove roditelje dočekale učiteljice Davorka Gal, Mateja Smiljanec, Maja Rešetar, Anita Husnjak, knjižničarka Dragana Belščak te učenici viših razreda koji su sudionici projekta “STEM u svem” .

Naši učenici, od onih najmlađih do onih najstarijih, sudjelovali su u raznim radionicama, igrali razne igre (društvene, logičke, matematičke), rješavali matematičke probleme, izvodili raznolike pokuse (ples graha, crna mamba, vatromet boja…) i pritom se družili, zabavljali, častili se raznim grickalicama, a vjerujemo i ponešto naučili. Svakako su doživjeli prirodne znanosti zabavnim i primjenjivim u svakodnevnom životu. Nekima su u tome pomogli i roditelji.

Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji i provedbi ove aktivnosti.

U sklopu obilježavanja Tjedna školskog doručka, učenici 6. razreda naše škole
sudjelovali su u kulinarskom natjecanju Masterchef. Prije samog natjecanja održana je
pripremna radionica na kojoj su učenici učili o važnosti doručka, njegovoj ulozi kroz
povijest, što čini zdravi i uravnoteženi doručak te koje namirnice daju energiju potrebnu
za uspješno savladavanje školskih izazova.
Učenici su bili podijeljeni u četiri skupine. Svaka skupina odabrala je svog vođu – chefa,
čija je odgovornost bila prezentirati osmišljeno jelo. Njihov zadatak bio je: osmisliti,
pripremiti, atraktivno poslužiti i predstaviti zdravi doručak.
Na tanjurima se moglo pronaći zaista svega – od domaćih jaja i špeka, preko vafla i
zobenih palačinki, pa sve do smoothieja i namaza od avokada. Posebna pažnja posvećena
je tome da doručak bude prikladan i za učenike s dijabetesom.
O pobjedniku je odlučivao stručni žiri u sastavu: ravnatelj škole, učiteljica prirode Mateja
i razrednica Josipa. Kriteriji ocjenjivanja bili su jasno određeni – nutritivna vrijednost,
izgled i prezentacija te timski rad. Iako su sve ekipe pokazale iznimnu kreativnost i trud,
pobjedu je odnijela ekipa „Zagorske kuharice“ sa svojom neobičnom zdjelicom jogurta s
orašastim plodovima i svježim voćem.
Pobjednici su nagrađeni zdravim poklon paketom, a svi sudionici dobili su pohvale za
odličan rad, timski duh i maštovitost.
Osim što su učenici uživali u zajedničkom kuhanju i učenju, projekt je promicao zdrave
prehrambene navike, razvijao suradnju i odgovornost, ali i pokazao kako doručak može
biti zdrav, ukusan i zabavan.
„Doručak je najvažniji obrok u danu – on ne hrani samo tijelo, nego i energiju, osmijeh i
dobar početak svakog školskog dana.“

Skip to content