preskoči na sadržaj
 

 

Drage matematičarke i matematičari . . .

Ova je stranica posvećena omiljenom predmetu svih učenika ... MATEMATICI! cheeky Iako matematiku koristimo svakodnevno u raznim životnim situacijama i zapravo je nezamislivo čak i otići u trgovinu bez matematike, učenici ju doživljavaju kao nešto teško, nerazumljivo i nekorisno. No, matematika nisu samo pojmovi, definicije, formule i rješavanje zadataka. Matematika je čitav jedan novi svijet - znanost, a pomalo i umjetnost - u kojem ljudska kreativnost ima dominantnu ulogu. Matematika je usko povezana s mnogim drugim znanostima, počela se razvijati još u dalekoj povijesti, a njezin razvoj i dalje traje ...

Nadam se da će vam materijali, linkovi, šale i citati objavljeni na ovoj stranici pomoći u učenju matematike, ali i u razvijanju ljubavi prema matematici! cheeky

Sanda Golub

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

... za početak nekoliko citata vezanih za matematiku:

" Priroda je ogromna knjiga u kojoj je napisana nauka. Ona je stalno otvorena pred našim očima, ali je čovjek ne može razumijeti ukoliko prethodno ne nauči jezik i slova kojim je napisana. A napisana je ona jezikom matematike."

Galileo Galilei

" Čovjek je poput razlomka čiji je brojnik ono što jest, a nazivnik ono što misli o sebi. Što je nazivnik veći, razlomak je manji..."

Lav Nikolajevič Tolstoj

" Matematika se ne uči, matematika se radi! "

 

 

... zatim nekoliko šala na račun matematičara:

 

Jednog lijepog ljetnog dana ukrcaše se dva čovjeka u balon i odletješe. Najednom zapuše jak vjetar i odnese ih u neki nepoznat kraj. Odlučiše se približiti zemlji, te upitati nekog prolaznika u kojem su mjestu. Nakon malo traženja primijetiše nekog čovjeka i viknuše mu iz balona: "Hej! Gdje smo mi sada?" Čovjek pogleda gore i duboko se zamisli. Razmišlja on, razmišlja, i na kraju odgovori: "U balonu!" Ova dvojica u balonu bijahu iznenađeni njegovim odgovorom, i nakon par trenutaka jedan od njih reče: "Ja sam siguran da je taj čovjek matematičar." "Kako si to zaključio?" upita ga njegov kolega. "Pa evo," kaže on, "prvo, razmišljao je prije nego što je odgovorio; drugo, istina je ono što je rekao; i treće - od toga nemamo nikakve koristi!" laugh

 

Kako matematičar doziva kokoš ? 3.14 , 3.14, 3.14 ...

(za one koji su preskočili sedmi razred 3.14 = π tj. Pi!)

 

 

 

 

... i na kraju nekoliko matematičkih linkova:

... i materijali za učenje matematike (u priloženim dokumentima) enlightened

 


Za učenike osmog razreda:

PITAGORINO STABLO

Pitagora se često u povijesti spominje kao prvi "pravi" matematičar. Rođen je oko 582. g. pr. Kr. na otoku Samosu, a umro je oko 500. g. pr. Kr. u Mezopotamiji. Osim matematikom, bavio se i astronomijom, filozofijom i mnogim drugim znanostima. Učenicima osnovne škole posebno je poznat po svom Pitagorinom poučku kojega uče u sklopu predmeta matematika u osmom razredu:

 

I. ISKAZ PITAGORINA POUČKA: Kvadrat duljine hipotenuze jednak je zbroju kvadrata duljina kateta.

 

II. ISKAZ PITAGORINA POUČKA: Površina kvadrata nad hipotenuzom jednaka je zbroju površina kvadrata nad katetama.

 

Osim za rješavanje mnoštva matematičkih zadataka, Pitagorin poučak nam može poslužiti u konstruiranju jednog prekrasnog fraktala pod nazivom Pitagorino stablo. Fraktal ima svojstvo da svaki njegov dio sadrži istu strukturu kao i cijeli objekt, tj. uvećana slika dijela fraktala između bilo koje dvije točke bit će identična izgledu samog fraktala.

Simetrično Pitagorino stablo nastaje tako da nad jednom stranicom kvadrata konstruiramo jednakokračan pravokutni trokut. Zatim se na njegove katete pridodaju novi kvadrati, a potom opet trokuti. Postupak se ponavlja u beskonačnost. Kod konstrukcije asimetričnog Pitagorina stabla, nad jednom stranicom kvadrata konstruiramo pravokutni trokut s kutevima 30°, 60°, 90°. Zatim se na njegove katete pridodaju novi kvadrati i tako dalje u nedogled.

 

Na donjoj animaciji preuzetoj s interneta možete vidjeti prijelaze iz simetričnog u asimetrično Pitagorino stablo i obrnuto.

 

Osim Pitagorina stabla postoji još nekoliko fraktala koje možemo dobiti primjenom Pitagorina poučka. Pozabavite se i pokušajte otkriti kako nastaje jedan od njih: Pitagorina jela, odnosno Pitagorino božićno stablo. smiley

 

 


 

 

Dokumenti
Lista linkova je prazna

E-dnevnik za učenike i roditelje


Korisni linkovi
Školstvo

Novosti


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 9. 2010.

Ukupno: 355317
Ovaj mjesec: 1168
Ovaj tjedan: 45
Danas: 45

Tražilica 


DUZS
preskoči na navigaciju