U razdoblju od 16. do 20. listopada obilježava se 4.  Nacionalni tjedan školskog doručka.Tjedan školskog doručka pokrenut je u sklopu projekta Živjeti zdravo s ciljem podizanja svijesti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Provedbom zabavne aktivnosti Masterchef u školi, učenici 6. razreda su nas sve željeli podsjetiti na važnost očuvanja zdravlja i stvaranja pravilnih prehrambenih navika od rane dobi. 

Učenici su, podijeljeni u četiri grupe, trebali odabrati namirnice potrebne za pripremu zdravog doručka. Zatim su u licitarskoj radionici pripremili doručak za članove komisije. Komisija, u sastavu: ravnatelj škole Mijo Barišić, razrednica 6. razreda Sanja Oreški Držaić i učiteljica prirode Mateja Smiljanec, nije imala lak zadatak jer je trebalo ocijeniti je li obrok nutritivno balansiran, ukusan, je li oku privlačan i na koji način su učenici prezentirali što su im pripremili. Učenici su ozbiljno shvatili zadatak te oduševili komisiju no samo je jedna grupa mogla pobijediti. Zdrave palačinke s voćem i domaćim pekmezom od šljiva te smoothie od grčkog jogurta, banane i chia sjemenaka je proglašen najboljim. Leon Habuš, Luka Galić, Luka Šarko i Ivan Belščak su dobili zdravu nagradu i titulu masterchefa naše škole. 

U sklopu obilježavanja Tjedna školskog doručka, učenici 6. razreda naše škole
sudjelovali su u kulinarskom natjecanju Masterchef. Prije samog natjecanja održana je
pripremna radionica na kojoj su učenici učili o važnosti doručka, njegovoj ulozi kroz
povijest, što čini zdravi i uravnoteženi doručak te koje namirnice daju energiju potrebnu
za uspješno savladavanje školskih izazova.
Učenici su bili podijeljeni u četiri skupine. Svaka skupina odabrala je svog vođu – chefa,
čija je odgovornost bila prezentirati osmišljeno jelo. Njihov zadatak bio je: osmisliti,
pripremiti, atraktivno poslužiti i predstaviti zdravi doručak.
Na tanjurima se moglo pronaći zaista svega – od domaćih jaja i špeka, preko vafla i
zobenih palačinki, pa sve do smoothieja i namaza od avokada. Posebna pažnja posvećena
je tome da doručak bude prikladan i za učenike s dijabetesom.
O pobjedniku je odlučivao stručni žiri u sastavu: ravnatelj škole, učiteljica prirode Mateja
i razrednica Josipa. Kriteriji ocjenjivanja bili su jasno određeni – nutritivna vrijednost,
izgled i prezentacija te timski rad. Iako su sve ekipe pokazale iznimnu kreativnost i trud,
pobjedu je odnijela ekipa „Zagorske kuharice“ sa svojom neobičnom zdjelicom jogurta s
orašastim plodovima i svježim voćem.
Pobjednici su nagrađeni zdravim poklon paketom, a svi sudionici dobili su pohvale za
odličan rad, timski duh i maštovitost.
Osim što su učenici uživali u zajedničkom kuhanju i učenju, projekt je promicao zdrave
prehrambene navike, razvijao suradnju i odgovornost, ali i pokazao kako doručak može
biti zdrav, ukusan i zabavan.
„Doručak je najvažniji obrok u danu – on ne hrani samo tijelo, nego i energiju, osmijeh i
dobar početak svakog školskog dana.“

Skip to content