Zadrugari su u subotu, 29. ožujka 2025. godine imali priliku sudjelovati na Susretu
međužupanijske suradnje učeničkih zadruga Varaždinske i Karlovačke županije, koji se
održao u Kongresnoj dvorani slatkovodnog akvarija – Aquatika u Karlovcu.
Našu školu i učeničku zadrugu predstavljali su članovi sekcije Mladi pčelari, Gabrijela Gal i
Elena Evačić, te članovi sekcije Domaćinstvo, Luka Lazar i Bruno Pintarić u pratnji učiteljice
Davorke Gal i Anite Husnjak.
Tijekom ovog susreta, učenici su imali priliku obići akvarije Aquatike uz zanimljivo vodstvo,
a potom su sudjelovali u kreativnim radionicama koje su pripremili domaćini iz Karlovačke
županije.
Radionice su bile vrlo različite i atraktivne za sve prisutne:
1. Namaz od kikirikija – radionicu je vodila Svjetlana Rogoz Klasan iz Prirodoslovne
škole Karlovac, a učenička zadruga Rode.
2. Višenamjenski cvjetni straničnik – radionicu su pripremile Amalija Misir Čujko i
Lorena Klokočki iz OŠ Barilović, a učenička zadruga Barilko.
3. Karlovački broševi – radionicu je vodila Dubravka Sakoman iz OŠ Draganići, a
učenička zadruga Sunce.
Kiša je onemogućila našim zadrugarima razgledavanje Karlovca. No, na povratku su posjetili
Muzej Nikola Tesla Experience Center Karlovac, gdje su uživali u interaktivnim
izložbama i saznali više o životu i radu jednog od najvećih umova u povijesti znanosti.
Ovaj susret bio je izvanredna prilika za usmjerenje mladih kreativaca na razvoj novih vještina,
razmjenu ideja i proširivanje suradnje među učeničkim zadrugama iz obje županije. Naši
zadrugari vratili su se kući bogatiji za nova iskustva i inspiraciju za daljnji rad u svojim
zadrugama.

U sklopu obilježavanja Tjedna školskog doručka, učenici 6. razreda naše škole
sudjelovali su u kulinarskom natjecanju Masterchef. Prije samog natjecanja održana je
pripremna radionica na kojoj su učenici učili o važnosti doručka, njegovoj ulozi kroz
povijest, što čini zdravi i uravnoteženi doručak te koje namirnice daju energiju potrebnu
za uspješno savladavanje školskih izazova.
Učenici su bili podijeljeni u četiri skupine. Svaka skupina odabrala je svog vođu – chefa,
čija je odgovornost bila prezentirati osmišljeno jelo. Njihov zadatak bio je: osmisliti,
pripremiti, atraktivno poslužiti i predstaviti zdravi doručak.
Na tanjurima se moglo pronaći zaista svega – od domaćih jaja i špeka, preko vafla i
zobenih palačinki, pa sve do smoothieja i namaza od avokada. Posebna pažnja posvećena
je tome da doručak bude prikladan i za učenike s dijabetesom.
O pobjedniku je odlučivao stručni žiri u sastavu: ravnatelj škole, učiteljica prirode Mateja
i razrednica Josipa. Kriteriji ocjenjivanja bili su jasno određeni – nutritivna vrijednost,
izgled i prezentacija te timski rad. Iako su sve ekipe pokazale iznimnu kreativnost i trud,
pobjedu je odnijela ekipa „Zagorske kuharice“ sa svojom neobičnom zdjelicom jogurta s
orašastim plodovima i svježim voćem.
Pobjednici su nagrađeni zdravim poklon paketom, a svi sudionici dobili su pohvale za
odličan rad, timski duh i maštovitost.
Osim što su učenici uživali u zajedničkom kuhanju i učenju, projekt je promicao zdrave
prehrambene navike, razvijao suradnju i odgovornost, ali i pokazao kako doručak može
biti zdrav, ukusan i zabavan.
„Doručak je najvažniji obrok u danu – on ne hrani samo tijelo, nego i energiju, osmijeh i
dobar početak svakog školskog dana.“

Skip to content