preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

 

 

Globovci na Geotehničkom fakultetu
XIV. Međužupanijska smotra i natjecanje GLOBE škola

 

Dana 9. ožujka 2018. u III. OŠ Varaždin održana je četrnaesta po redu međužupanijska smotra i natjecanje GLOBE škola. Na ovogodišnjoj međužupanijskoj smotri i natjecanju GLOBE škola sudjelovalo je 10 škola iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije. Rad škola u GLOBE programu prezentirale su tročlane učeničke ekipe koristeći Power Point prezentacije.

Globovci OŠ Klenovnik u sastavu Romano Golub, Kristijan Kruhoberec i Nikola Lukavski (učenici 6.b razreda) ostvarili su odličan uspjeh osvojivši deveto mjesto. Važno je napomenuti kako su dečki bili najmlađa ekipa ove smotre i prvo sudjelovanje naše škole na ovakvoj vrsti natjecanja te sustav bodovanja koji daje prednost ekipama koje dugi niz godina sudjeluju u GLOBE programu, a kao što znamo naša škola je najmlađa u GLOBE programu (od 2016.g.).

Čestitke dečkima, ne samo na probijanju leda za buduće generacije globovaca naše škole, već i na kontinuiranom radu i odgovornosti koje pokazuju svakodnevno vršeći GLOBE mjerenja i ostale zadatke.

Susret s poznatim licima

 

U prilogu možete pogledati prezentaciju pomoću koje su naši globovci predstavili svoj rad na Međužupanijskoj smotri.

Priloženi dokumenti:
Globe OS Klen.pptx

Posjet III. osnovnoj školi Varaždin

Globovci naše škole su u četvrtak, 19. listopada 2017. godine, posjetili GLOBE prijatelje III. osnovne škole Varaždin. Nakon upoznavanja i razgledavanja njihove GLOBE postaje, zajedničkim snagama su odradili ispitivanje tla.

Novi mjerni instrumenti

Početkom nove školske godine učenička grupa "globovci" dobili su nove mjerne instrumente kojima su proširili svoje istraživanje.

Uz sva mjerenja koja su obavljali globovci prate i temperaturu površine tla te ph i vlažnost tla, a tokom školske godine u planu je nabava instrumenata za praćenje vode u zavičaju.

 

Sunčani sat

Uz pomoć vrijednih ruku domara škole i učiteljice likovne kulture, učenici GLOBE grupe i njihov voditelj uspješno su realizirali projekt izrade sunčanog sata u dvorištu škole za čiju su konstrukciju sami izradili nacrt. Ljudski sunčani sat nema puno škola u Hrvatskoj. Navedeni sat poznat je kao analematički sunčani sat jer analema predstavlja krivulju u obliku osmice koja u godini dana ocrtava položaj Sunca zabilježen svakoga dana u isto vrijeme s istoga mjesta. Za korištenje potrebno je stati na odgovarajuće mjesto na stazu koja označava mjesece u godini te će tada sjena pokazati koliko je sati.

Dječji vrtić u posjeti meteorološkoj stanici škole

Djeca i odgojateljice dječjeg vrtića "Ivančice" Ivanec posjetili su meteorološku postaju u našoj školi. Mališane su različitim meteorološkim instrumentima upoznali globovci Romano Golub i Nikola Lukavski koji su ih uputili u funkcioniranje meteorološke postaje, što su djeca popratili s velikim zanimanjem. Učitelj geografije im je kasnije pokazao novoizrađeni ljudski sunčani sat, ali zbog naoblake nisu mogli saznati vrijeme pa su iskoristili sunčani sat na drugi način. :)

GLOBE Klenovnik - stanje

Nakon samo pola godine što smo dio GLOBE zajednice, uspjeli smo prikupiti i unijeti više od 1000 podataka, što nije mala stvar jer u prosjeku ne zaostajemo za ostalim školama koje su aktivne dugi niz godina. Najzaslužniji za to su prije svega učenici - globovci, koji redovito vrše mjerenja i unose podatke u GLOBE bazu, ali i domari škole koji rado uskoče i vrše mjerenja tijekom školskih praznika. Interes za GLOBE grupu je porastao te smo uključili još tri učenika, a ostali zainteresirani učenici uključit će se početkom sljedeće nastavne godine kada je u planu uvođenje novih mjerenja.

Ljudski sunčani sat - izrada

Dana 21. travnja povodom Dana planeta Zemlje, globovci Romano Golub i Nikola Lukavski uz pomoć učitelja Ivana Loparića upustili su se u izradu ljudskog sunčanog sata. Izvršena je prva faza u kojoj su određene pozicije pojedine brojčane vrijednosti sata i mjesto stajanja što je i najzahtjevniji posao. Druga faza će biti dizajn samog sunčanog sata.

         Određivanje geografskog sjevera          

 Određivanje brojčanih vrijednosti sata

Provjera točnosti - uspjeh :)

Priprema za teren

Mladi globovci izradili su densiometre i klinometar, instrumente koje će koristiti na nadolazećem terenskome radu prilikom kojeg će određivati gustoću krošnji i visinu stabala, odnosno biološka mjerenja. Terenski rad se planira održati do kraja nastavne godine.

    

EKO-DAN - Meteorologija - promocija GLOBE programa

Eko dan (23.3.) koji je naša škola obilježila na Svjetski dan meteorologije bila je odlična prilika kako bi globovci upoznali učenike i učitelje s Globe programom i onime što oni rade unutar njega.

Više o održanom Eko-danu pročitajte na stranicama škole. (http://os-grofa-jdraskovica-klenovnik.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1205&mshow=290#mod_news)

 

 

Radna akcija čišćenja okoliša škole
U petak 17. ožujka 2017. povodom nadolazećeg eko tjedna u kojemu škola obilježava "Eko dan", globovci iz 5.b  zajedno sa svojim kolegama iz razreda izvršili su radnu akciju čišćenja okoliša škole. Radna akcija je bila utoliko posebnija što su ju globovci samoinicijativno organizirali i potaknuli ostale učenike iz razreda da se uključe.
 
 
                                        Globovci iz 5.b
Međužupanijska GLOBE smotra 2017.

U petak, 10. ožujka 2017. godine u  Osnovnoj školi Ljudevita Gaja, Krapina  održana je Međužupanijska smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola 2017. Rad škole u programu GLOBE predstavile su škole iz tri županije: Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske.
Škole sudionice smotre bile  su: OŠ Belica, II. OŠ Čakovec, OŠ Đurmnec, OŠ Matije Gupca Gornja Stubica,  OŠ Ljudevita Gaja Krapina, OŠ Pregrada, III. OŠ Varaždin, OŠ Zabok, SŠ Prelog i Medicinska škola Varaždin.


Naša škola u sastavu Romano Golub i Kristijan Kruhoberec uz pratnju voditelja Ivana Loparića sudjelovala je na smotri kao gost tj. promatrač s ciljem dobivanja uvida u izgled smotre i načina provođenja iste kako bi druge godine i sami mogli sudjelovati kao natjecatelji.

Praćenje pupanja hrasta - pomoć

Za pomoć kod praćenja pupanja hrasta možete se poslužiti ovom slikom gdje je prikazana svaka pojedina faza.

Unos podataka u GLOBE bazu

Redovito, ponedjeljkom 7. sat, marljivi globovci unose izmjerene podatke o vremenu i šalju ih u GLOBE bazu. Učenici su brzo uhvatili ritam i usvojili sve sadržaje pa tako mjerenja i unos rade uglavnom sami, bez pomoći učitelja.

Zimsko hranjenje ptica

Snježni pokrivač koji je prekrio naš zavičaj te debeli temperaturni minusi alarmirali su Globovce da u duhu tradicije Eko-škole pristupe zimskom hranjenju ptica. Tokom zime s dugotrajnim snježnim pokrivačem i velikim minusima, uspjeh preživljavanja ptica se smanjuje jer mnoge ne nalaze dovoljno hrane i ugibaju.

                  

PRVO PRIZNANJE

Povodom tjedna točnosti unešenih podataka naša škola dobila je e-Badge kao priznanje za točnost kod prikupljanja i unosa podataka.

VRSTE OBLAKA - pomoć

Poštovani Globovci, u prilogu se nalazi pdf dokument pod naslovom "Vrste oblaka", kojeg možete preuzeti na vaše mobitele. Uz pomoć ovog dokumenta, i vaših mobitela, moći ćete prepoznati vrstu oblaka bez da nosite sve one papire sa sobom.

Priloženi dokumenti:
vrste oblaka globe.pdf

Članak iz "Školskih novina"

U Školskim novinama izašao je članak o GLOBE sekciji naše škole.

Članak možete pročitat u privitku.

Priloženi dokumenti:
Globe SN.pdf

Pišu o nama...

 

U Varaždinskim vijestima promoviran je rad naše GLOBE grupe, članak je izašao u petak, 4.studenog 2016. godine.

Cijeli članak možete pročitati na linku:

http://www.varazdinske-vijesti.hr/obrazovanje/osnovnoskolci-iz-klenovnika-posjetili-meteorolosku-postaju-u-bednji-11577/

Posjet Meteorološkoj postaji Bednja

U četvrtak, 3. studenog 2016., mladi globovci posjetili su Meteorološku postaju Bednja. U pratnji učenika sudjelovali su učitelj geografije i GLOBE voditelj škole Ivan Loparić te ravnatelj škole Mijo Barišić.

Informacije o postaji i mjerenjima dao je gospodin Ivan Bistrović koji se brine o Meteorološkoj postaji i prikuplja podatke o vremenu za navedenu postaju.

Učenici su razgledali i upoznali izgled meteorološke postaje. Pokazani su im mjerni instrumenti koji se nalaze u njoj te objašnjeno što, kako i kada se mjeri pomoću tih instrumenata te kako se bilježe podatci. Učenici su pažljivo slušali i sa interesom razgledavali meteorološku postaju. Imali su priliku i sami razgledati instrumente i usporediti ih zajedno s načinom mjerenja sa instrumentima i načinima mjerenja u GLOBE programu.

Na ovaj način učenici su nadopunili svoja dosadašnja znanja o atmosferskim mjerenjima o kojima su učili na satovima geografije i kroz GLOBE program.

Globovci - prva generacija

Prva generacija učenika uključenih u GLOBE program naše škole. (2016/2017)

1. Romano Golub - 5.b

2. Kristijan Kruhoberec - 5.b

3. Nikola Lukavski - 5.b

4. Karlo Šoštarek - 5.b

5. Anđela Gladović-Nedić - 7.a

6. Andrija Jalšovečki - 7.a

7. Anja Mudri - 7.a

8. Vanesa Picek - 7.a

9. Ida Pintarić - 7.a

10. Nikola Pintarić - 7.a

 

Što je GLOBE program?

                          

 

Zamisao o znanstveno obrazovnom programu GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) obznanio je na Dan planeta Zemlje 1994. godine tadašnji američki potpredsjednik Al Gore. Na isti je dan (22. travnja) 1995. godine program pokrenut u SAD, a vlade mnogih zemalja diljem svijeta tih su dana s američkim predstavnicima potpisale sporazume o provođenju programa GLOBE.

Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog svjetskog programa (sporazum je potpisan 13. travnja 1995.). Supotpisnici Sporazuma o implementaciji programa GLOBE u Hrvatskoj su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a neposredna provedba povjerena je Zavodu za školstvo Republike Hrvatske (današnja Agencija za odgoj i obrazovanje).

Glavni nositelj programa GLOBE u SAD je Univerzitetska korporacija za atmosferska istraživanja (UCAR), a partneri su NASA – američka državna uprava za atmosferu i svemir, Nacionalna fondacija za znanost, Univerzitet države Colorado i US State Department.  U program je danas uključeno preko 100 zemalja, s ukupno preko 20.000 škola, a na svakom od kontinenata (pa čak i na Antarktiku) postoji bar jedna GLOBE škola.

Nakon 15 godina provedbe u Hrvatskoj je u Program GLOBE uključeno oko 140 škola pa smo po postotku uključenih škola među prvima u svijetu.  Veliki broj naših škola vrlo aktivno i kreativno ostvaruje programske zadaće, redovito obavljajući mjerenja i unoseći svoje rezultate u jedinstvenu svjetsku bazu podataka. Time je Hrvatska osvojila izniman ugled i simpatije u svjetskoj GLOBE mreži.

Program GLOBE predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na području atmosfere, vode, tla i pokrova, a rezultati istraživanja se međusobno upotpunjuju i povezuju, čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša.  Prikupljeni se rezultati unose u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru, koja je otvorena i putem Interneta dostupna svim posjetiteljima na adresi : www.globe.gov.

Od 2016. godine mreži GLOBE škola priključila se i Osnovna škola grofa Janka Draškovića, Klenovnik.

Dokumenti
Lista linkova je prazna

E-dnevnik za učenike i roditelje


Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 9. 2010.

Ukupno: 449534
Ovaj mjesec: 99
Ovaj tjedan: 358
Danas: 25

Tražilica 


DUZS
preskoči na navigaciju