preskoči na sadržaj
vijesti

Historia est magistra vitae ili Povijest je učiteljica života! Vijest ima dokument u privitku

Dragi povjesničari, 

od sada imate svoju povijesnu stranicu. Na njoj će se nalaziti pomoćni materijali za učenje, obavijesti za učenike i roditelje, povijesni članci vezani uz nastavno gradivo, ali i interesantne povijesne teme koje nadilaze okvire udžbenika, a sve kako bismo se što lakše uputili u beskonačna pronstranstva avanturističkog svijeta mladih povjesničara! Jesmo li spremni? Izvadite knjige! Potom otvorite svoje zemljopisne karte! Olovku u ruke! Šešir Indijane Jonesa na glavu! I krenimo putevima svjedoka vremena, svjetla istine, života pamćenja, učiteljice života i glasnice starine!  

Vaš profesor, 

Željko Martan, mag. educ. hist. et phil.

wink laugh

Hipacija, najveća znanstvenica antičkog svijeta 

  :: opširnije :: 


objavio: Željko Martan  datum: 5. 5. 2017. 16:04

Nastavni materijali za učenike 5. a razreda Vijest ima dokument u privitku

Dragi povjesničari, 

u nastavku kod rubrike priloga (klikni "opširnije"), nalaze se korisni nastavni materijali koji će vam dodatno pomoći kod učenja. Uz odabrane PowerPoint prezentacije, dostupni su vam i nastavni listići na kojima su sažeci udžbenika i koje morate imati prepisane u bilježnici. Oni su posloženi kronološkim redom i kada ćemo ocjenjivati bilježnice, tako trebaju biti prepisani. No, to smo se već odavno dogovorili. Ukoliko ima učenika koji su pogubili listiće ili koji iz osobnih razloga nisu mogli prisustvovati nastavi, ovdje imaju priliku da nadoknade prepušteno. Naravno, udžbenik je i dalje neizostavno pomagalo kod učenja. Uglavnom, ovdje se nalazi sve što trebate znati za potrebe idućeg ispitivanja, ali i većina materijala za ispit koji nam se nezaustavljivo prebližava iz našeg rimskog tematskog bloka.

I baš kao što je veliki Aristotel rekao: "Korijeni učenja su gorki, ali plodovi su slatki." Stoga, uživajte u učenju! 

  :: opširnije :: 


objavio: Željko Martan  datum: 5. 5. 2017. 23:45
 


Kad je Rimsko Carstvo bilo na vrhuncu svoje moći...

          Za vrijeme rimskog cara Trajana, neposredno prije njegove smrti 117. godine, Rimsko Carstvo bilo je na vrhuncu svoje imperijalne moći. Naime, upravo je u Trajanovo doba osvojena provincija Dacija na području današnje Rumunjske. Dapače, vlast Rimskog Carstva proširena je i na krajeve u Aziji, sve do Mezopotamije u današnjem Iraku, kao i na Armeniju te Sinajski poluotok. Znači, kao što vidite i na zemljopisnoj karti, Rimsko Carstvo se prostiralo od provincije Britanije do provincije Egipta. Obuhvaćalo je zemljopisnu površinu od preko 5 milijuna kvadratnih kilometara na kojem je živjelo preko 88 milijuna stanovnika!

          Vaš je zadatak da okvirno zapamtite geografska područja kojim se prostiralo Rimsko Carstvo, znači od provincije Britanije do žitnice Carstva, provincije Egipta

Brončani prikaz cara Trajana

 

Priloženi dokumenti:
Rimsko Carstvo na vrhuncu.jpg

Pet savjeta rimskog cara Marka Aurelija

Mramorni prikaz cara Marka Aurelija

"Meditacije", jedan od najboljih tekstova o sreći i životu, nije napisao nikakav stručnjak samopomoći, duhovni vođa ili psiholog. Napisao ga je rimski car-filozof, Marko Aurelije. Bio je to car s gotovo neograničenom moći kontrole svijeta i okolnosti, no usprokos tome uvijek je upozoravao kako sreća i mir ne leže u materijalnom, vanjskom svijetu, već u našoj unutrašnjosti, u nama samima - čovjek je tvorac svoje sreće. 

Njegove bismo savjete mogli sažeti ovako:

1. Tvoja sreća ovisi samo o tebi.

2. U svakom čovjeku postoji nešto dobro. 

3. Istinski mir moramo pronaći u nama samima. 

4. Život ti možda neće dati ono što želiš, ali će ti dati ono što trebaš. 

5. Promatraj život kao "starog, vjernog prijatelja."

A što vi mislite? Razmislite... 

cool

Dokumenti
Lista linkova je prazna

E-dnevnik za učenike i roditelje


Korisni linkovi
Školstvo

Novosti


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 9. 2010.

Ukupno: 324278
Ovaj mjesec: 2311
Ovaj tjedan: 59
Danas: 59

Tražilica 


DUZS
preskoči na navigaciju